Recerca vital en una Amèrica obsessiva i ferotge

A 'Llum d'agost', Faulkner retrata una noia que surt a buscar el pare del seu fill i topa amb el pitjor i el millor de la condició humana
William Faulkner i Llum d'agost

 

Álvaro Muñoz. València / @alvaromunyoz

Després de publicar en català la deliciosa trilogia «Els Snopes» (El llogaret, La ciutat i La mansió) de William Faulkner, Edicions de 1984 publica, amb traducció d’Esther Tallada, Llum d’agost, una de les novel·les més conegudes del seu autor (en castellà es pot trobar a Debolsillo, amb traducció d’Enrique Sordo). En aquesta novel·la, d’una banda hi trobem la història de la Lena Grove, una jove de 17 anys encinta de Lucas Burch qui, després de seduir-la, marxa cercant millors condicions de vida. El menyspreu de la família com a conseqüència de l’embaràs fa que Lena camini des de la seva Alabama fins a un futur incert, a la recerca de l’home que l’ha deixat abandonada. Durant aquest camí,  gràcies a les descripcions que ella dóna i la generositat de la gent que troba, aconsegueix avançar fins a topar amb Byron Bunch, un home decent i amb capacitat d’escoltar que acaba enamorant-se de la nostra protagonista.

D’altra banda, hi veiem com la casa de camp de la senyoreta Burden està cremant-se i tot el poble s’hi ha desplaçat. Molt a prop, trobem un parell d’homes, Joe Brown i Joe Christmas, dos treballadors, un dels quals — el senyor Brown— encaixa amb la descripció que dóna la senyoreta Grove. El lector es trobarà així amb tot un univers Faulkner de personatges que ens permeten veure les condicions de la societat dels anys 20 del segle anterior. Amb la Llei Seca vigent i la població negra lliure legalment, hi ha tot un reguitzell de circumstàncies i actituds que l’autor sap remarcar amb intel·ligència. La situació social era estranya, la zona nord del país havia prohibit l’esclavitud mentre que al sud s’hi va imposar la segregació racial.

El personatge de Joe Christmas, com molts altres, es considera a si mateix com a maleït per tenir sang de negre, en canvi, la seva figura no és negra. Aquí veiem una de les confrontacions més flagrants de la novel·la, juntament amb fastigoses situacions racials que avui dia encara hi són ben presents. Ell serà un dels pilars fonamentals de l’obra, una vida complicada amb una família amb creences radicals serà el context d’aquest personatge. Christmas lluitarà per la seva condició i Lena Grove per ser una dona embarassada sense un marit al costat. Cadascú compta amb la imprescindible companyia d’un modèlic escuder, Brown i Byron respectivament. Com a moltes tragèdies, la maldat de Christmas i Grove serà una àncora per al seu futur. La varietat de temes i l’ambientació fan d’aquesta novel·la un suculent tast literari. Faulkner fa les meravelles del lector i, a més a més, sap posar les cartes sobre la taula amb temes que, per desgràcia, esdevenen d’actualitat: racisme, fanatisme religiós i misogínia.

 

_________

Si t’interessa aquest llibre, et poden interessar aquests altres:

Categories
LLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

 • Corazón que ríe corazón que llora Maryse Condé

  Un present en discòrdia a la recerca dels propis orígens

    Sheila Franch. Barcelona / @franch_sheila Maryse Condé (Pointe-à-Pitre, 1937) ens introdueix així en el seu relat autobiogràfic impregnat d’empremtes que l’han marcat profundament: “M’agrada pensar que el meu primer...
 • Moonglow Michael Chabon

  Memòria i ficció

    Marta Planes. Lleida / @martaplanes Eclipsat per noms més mediàtics com Jonathan Franzen o David Foster Wallace, Michael Chabon és un dels narradors nord-americans amb una imaginació més...
 • el monjo del mont koya izumi kyoka

  El bosc fantàstic de Kyōka

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Segurament aquesta no és la primera vegada que dedico unes paraules en aquesta pàgina a parlar de la magnífica feina que està fent...
 • john updike la granja

  Una mare castradora

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Feia temps que tenia pendent llegir alguna novel·la de John Updike, tècnicament un dels grans autors estatunidencs del segle XX, que juntament amb...