Recerca vital en una Amèrica obsessiva i ferotge

A 'Llum d'agost', Faulkner retrata una noia que surt a buscar el pare del seu fill i topa amb el pitjor i el millor de la condició humana
William Faulkner i Llum d'agost

 

Álvaro Muñoz. València / @alvaromunyoz

Després de publicar en català la deliciosa trilogia «Els Snopes» (El llogaret, La ciutat i La mansió) de William Faulkner, Edicions de 1984 publica, amb traducció d’Esther Tallada, Llum d’agost, una de les novel·les més conegudes del seu autor (en castellà es pot trobar a Debolsillo, amb traducció d’Enrique Sordo). En aquesta novel·la, d’una banda hi trobem la història de la Lena Grove, una jove de 17 anys encinta de Lucas Burch qui, després de seduir-la, marxa cercant millors condicions de vida. El menyspreu de la família com a conseqüència de l’embaràs fa que Lena camini des de la seva Alabama fins a un futur incert, a la recerca de l’home que l’ha deixat abandonada. Durant aquest camí,  gràcies a les descripcions que ella dóna i la generositat de la gent que troba, aconsegueix avançar fins a topar amb Byron Bunch, un home decent i amb capacitat d’escoltar que acaba enamorant-se de la nostra protagonista.

D’altra banda, hi veiem com la casa de camp de la senyoreta Burden està cremant-se i tot el poble s’hi ha desplaçat. Molt a prop, trobem un parell d’homes, Joe Brown i Joe Christmas, dos treballadors, un dels quals — el senyor Brown— encaixa amb la descripció que dóna la senyoreta Grove. El lector es trobarà així amb tot un univers Faulkner de personatges que ens permeten veure les condicions de la societat dels anys 20 del segle anterior. Amb la Llei Seca vigent i la població negra lliure legalment, hi ha tot un reguitzell de circumstàncies i actituds que l’autor sap remarcar amb intel·ligència. La situació social era estranya, la zona nord del país havia prohibit l’esclavitud mentre que al sud s’hi va imposar la segregació racial.

El personatge de Joe Christmas, com molts altres, es considera a si mateix com a maleït per tenir sang de negre, en canvi, la seva figura no és negra. Aquí veiem una de les confrontacions més flagrants de la novel·la, juntament amb fastigoses situacions racials que avui dia encara hi són ben presents. Ell serà un dels pilars fonamentals de l’obra, una vida complicada amb una família amb creences radicals serà el context d’aquest personatge. Christmas lluitarà per la seva condició i Lena Grove per ser una dona embarassada sense un marit al costat. Cadascú compta amb la imprescindible companyia d’un modèlic escuder, Brown i Byron respectivament. Com a moltes tragèdies, la maldat de Christmas i Grove serà una àncora per al seu futur. La varietat de temes i l’ambientació fan d’aquesta novel·la un suculent tast literari. Faulkner fa les meravelles del lector i, a més a més, sap posar les cartes sobre la taula amb temes que, per desgràcia, esdevenen d’actualitat: racisme, fanatisme religiós i misogínia.

 

_________

Si t’interessa aquest llibre, et poden interessar aquests altres:

Categories
LLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

 • amor y basura ivan klima

  Escombrats pel sistema

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Vaig descobrir l’escriptor txec Ivan Klíma (Praga, 1931) amb el seu llibre d’articles L’esperit de Praga, que va publicar Quaderns Crema en català...
 • trapologia max besora i borja bagunya def

  El culte de la música ‘trap’

    Álvaro Muñoz. València / @AlvaroMunyoz Tanco Trapologia (Ara Llibres) amb la sensació que he après molt, fet que feia temps que no experimentava. La música trap és quelcom...
 • El meu amor sputnik haruki murakami

  La part de tots nosaltres que la vida ens roba pel camí

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Vaig descobrir Murakami amb Tòquio Blues, com tants milers de lectors. Llavors treballava jo a una de les llibreries FNAC de Barcelona, tothom el demanava, les...
 • poesia completa edgar allan poe def

  La poesia d’Edgar Allan Poe

    Álvaro Muñoz. València / @AlvaroMunyoz Edgar Allan Poe és un d’aquells autors dels quals biografia i obra caminen de la mà. L’escriptor estatunidenc  és un referent del món...