Els relats experimentals de Víctor García Tur

A 'El país dels cecs' (Premi Mercè Rodoreda 2018), l'autor català proposa una sèrie d’històries que juguen amb Borges, Le Guin o Dickens

 

Álvaro Muñoz. València / @AlvaroMunyoz

De Víctor García Tur he llegit tot el que ha publicat, motiu pel qual tenia moltes ganes de llegir Els país dels cecs (Proa), un conjunt de contes dispar en llargària però no en qualitat. Tots ells estan cisellats d’una forma que, malgrat que et puga agradar més o menys la proposta d’en Tur hom no podrà dir que no estan ben escrits. N’hi ha, en conjunt, dos de llargs, dos de breus, i dos experiments, que servidor titlla, en el bon sentit de la paraula, d’una forma de cridar l’atenció via gràfica. La narració que dóna títol al llibre sembla una ucronia d’una mena de Borges català, és a dir, amb les dèries i actituds de l’escriptor argentí. Aquest personatge, exiliat a l’Argentina l’any 1939, publica llibres d’una tradició catalanística formidable com ara El jardí dels corriols que es forquegen. A més, posats a trastocar la vida d’una de les millors plomes de la literatura hispanoamericana, García Tur canvia María Kodama (parella de Borges) per Roberto, un home meticulós, servicial, i que esdevé les mans de l’escriptor argentí. De sobte, quan la tranquil·litat regna a una casa repleta de llibres, un català trenca aquesta harmonia per, de sobte, viure-hi, i formar així un triangle del qual García Tur se’n sap sortir amb elegància i particularitat.

L’entremig del volum respon als contes més breus. Primer amb Els mons, on s’hi veu la influència temàtica d’Ursula K. Le Guin per les zones aïllades. La història narra la peculiar i trista situació, de tractar les persones que hi viuen com a xifres, com a elements que formen part d’un recompte poblacional i que, si un no hi és, no existeix. La vida d’ells no importa fora d’aquí, com no importa la vida de fora a les nombroses tribus. L’home blanc les dibuixa, interessadament, com a perilloses, atzaroses i temibles, però la realitat, segurament, és que el perill, l’atzar i el terror vindran més aviat dels nostres actes que dels seus. Un altre conte, que podria ser una paràbola cristiana és El recaptador Jing. L’avarícia, la presència dels diners i la voluntat d’escalar cada cop més alt fan d’aquest passatge una lliçó moral.

El recull el tanca l’altre conte extens amb el títol L’iceberg de la teoria, una altra confabulació personal de l’autor que condueix al lector a creure que Moby Dick fou escrita per Dickens mitjançant un esborrany de Melville. Entre mitges, García Tur aprofita per a ventilar-se la línia temporal lògica i proposa un joc de salts en el temps que aprofita per a conèixer (o reconèixer) autors que ja han mort, així com per a entrellaçar les biografies d’uns i uns altres fent un joc de miralls molt divertit. En general, El país dels cecs és un llibre que paga la pena tenir a la prestatgeria. Una de les virtuts (jo tenia por que no ho acomplís) és que sovint, quan hom fa una reescriptura d’alguna cosa existent, reescriu però no aporta res. No avança. Canvia d’ací i d’allà però el moll de l’os ve a ser el mateix, fent que el lector quede orfe d’un avanç. Tur aconsegueix, no solament ressuscitar els clàssics, sinó que amb una proposta moderna, textual i gràfica, fa una proposta personal que hem de valorar.

 

_________

Si t’interessa aquest llibre, et poden interessar aquests altres:

Categories
LLIBRESRelats
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

 • La clau és la música

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Vaig conèixer el pianista James Rhodes a través del seu llibre Instrumental (Blackie Books), on explicava que havia patit abusos sexuals de petit,...
 • Abismes vitals

    Álvaro Muñoz. València / @AlvaroMunyoz El Premi Documenta és un dels pocs guardons que encara avui segueixo, pels noms que l’han guanyat i perquè sempre asseguren una bona...
 • Onze històries barcelonines

    Álvaro Muñoz. València / @AlvaroMunyoz Recentment hem presenciat el naixement d’un nou segell editorial que ja ha deixat la seva primera llavor al mercat literari. L’editorial Univers, d’Enciclopèdia...
 • Ignorades minyones

    Júlia Costa. Barcelona / @liujatasco En els darrers anys han sorgit un gran nombre de petites i coratjoses editorials, entre les quals Llop Roig, dirigida per l’historiador Pau...