Vida i poesia

‘Un hivern fascinant’, de Joan Margarit, és un poemari que reflexiona sobre el passat, l'amor juvenil, la vellesa, la veritat o el pas del temps
un hivern fascinant joan margarit

 

Júlia Costa. Barcelona / @liujatasco

Una amiga escriptora que ha de presentar aviat el llibre de poemes d’un amic em comentava que és aquest un gènere molt difícil de valorar i comentar. Li dono tota la raó. La poesia demana silenci, encara que es pugui llegir en veu alta i recitar. Si un llibre de narrativa ja pot tenir diferents interpretacions, en el cas de la poesia aquestes interpretacions són infinites i depenent del moment vital en el qual ens ensopeguem els poemes. La poesia no és un gènere per llegir d’una tirada, ni tan sols en un ordre determinat. He reflexionat en tot això altra vegada, en llegir el darrer volum de poesia publicat per Joan Margarit, Un hivern fascinant (Proa en català i Visor en castellà). Hi trobem els gran temes de sempre, el passat, que s’allunya de forma inexorable quan ens trobem a frec de la vellesa, la veritat, el pas del temps. Tot retorna, idealitzat o reinventat, la filla desapareguda, l’amor juvenil, els paisatges que van servir de decorat a les il·lusions antigues. Fins i tot anècdotes que poden semblar banals prenen una nova dimensió, quan es recorden, i esdevenen poemes.

La poesia és una eina imprescindible per al poeta però també per als seus lectors, per personals que siguin les evocacions de l’autor ens encaren en molts moments a l’ànima universal, al sentit de la vida, si és que en té algun. La solitud humana resulta indefugible però la vida sempre es comparteix amb la gent i fins i tot amb el context i el paisatge que ens acull. El llibre recull quaranta-un poemes i un epíleg en el qual Margarit reflexiona sobre la vida i la poesia, que sovint són el mateix, però també sobre la veritat, l’engany, la bellesa. Amb l’experiència, que té un gran component cultural, el nostre imaginari es va poblant de textos, imatges, músiques. Trobem al llarg del llibre referències a pintors, a escriptors, a músics, contemplats des de la distància dels anys, que de vegades ens n’ofereixen noves visions, sovint mediatitzades per la història recent.

L’hivern simbolitza l’oblit, necessari: “L’oblit arriba, tranquil·litzador. / I torna, sempre torna, l’alegria”. Sentim el cant dels ocells o la música de Schubert i aquestes experiències repetides ens enforteixen: “Més claredat no l’hem tinguda mai”. Però si torna l’alegria també torna la soledat, damunt de les cançons juvenils, a partir d’un record encara molt viu: “Ara la soledat es va posant/ damunt de les paraules.” Hi trobem referències a la nostra història, a la imposició del castellà, a la pròpia biografia de l’autor, i ens ensopeguem amb la poesia dels paisatges hispànics i les seves gents. La infantesa torna a ser una pàtria perduda, si és que existeixen les pàtries: “Aquest sóc jo: un poble sense nom.L’amor i el dolor es complementen, al llarg d’una vida en la qual el poeta ha seguir s’ha deixat “guiar per diferents estrelles”. 

Cadascun dels poemes té vida pròpia i el dens contingut del conjunt no s’esgota en una primera lectura. En general els llibres de poemes es rellegeixen de tant en tant, de vegades a l’atzar, i sempre hi trobarem aspectes que en algun moment se’ns van escapar. La vellesa, inevitable, té una grandesa indefugible: “Ja sóc al fons del bosc de tots als contes / somrient i feliç de no ser jove. / Sabent que, quan s’ha obert/ una esquerda no es torna a tancar mai”. L’hivern de la vida, amb tot el bagatge recollit en aquest viatge tan personal, malgrat tots els seus inconvenients i les seves servituds, és absolutament fascinant.

 

_________

Si t’interessa aquest llibre, et poden interessar aquests altres:

Categories
LLIBRESPoesia
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

 • Corazón que ríe corazón que llora Maryse Condé

  Un present en discòrdia a la recerca dels propis orígens

    Sheila Franch. Barcelona / @franch_sheila Maryse Condé (Pointe-à-Pitre, 1937) ens introdueix així en el seu relat autobiogràfic impregnat d’empremtes que l’han marcat profundament: “M’agrada pensar que el meu primer...
 • Moonglow Michael Chabon

  Memòria i ficció

    Marta Planes. Lleida / @martaplanes Eclipsat per noms més mediàtics com Jonathan Franzen o David Foster Wallace, Michael Chabon és un dels narradors nord-americans amb una imaginació més...
 • el monjo del mont koya izumi kyoka

  El bosc fantàstic de Kyōka

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Segurament aquesta no és la primera vegada que dedico unes paraules en aquesta pàgina a parlar de la magnífica feina que està fent...
 • john updike la granja

  Una mare castradora

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Feia temps que tenia pendent llegir alguna novel·la de John Updike, tècnicament un dels grans autors estatunidencs del segle XX, que juntament amb...