Naomi Klein: “La resposta de Rajoy a Catalunya és un atac flagrant a la democràcia”

La periodista i activista política publica ‘No n’hi ha prou amb dir no’, un manifest per resistir les polítiques de Trump i subvertir-les
Naomi Klein
L'autora ha passat per Barcelona per presentar el seu nou llibre / Foto: Manel Haro

 

Manel Haro. Barcelona / @manelhc

La periodista i activista política Naomi Klein (Montreal, 1970) avisa en el seu nou llibre, No n’hi ha prou amb dir no (Empúries/Paidós) que cal prendre’s la victòria de Donald Trump com una advertència per a totes les societats. En la presentació del llibre, un manifest per resistir les polítiques del magnat, l’autora ha denunciat que el president “hagi privatitzat l’esfera pública, hagi obert les portes de la Casa Blanca a les corporacions i hagi expandit la impunitat per als rics.” Klein considera, però, que Trump “no és l’única amenaça que tenim avui dia, sinó que hi ha altres versions de Trump que es reprodueixen en tot el món i que tenen a veure amb l’auge del feixisme, dels moviments supremacistes dels blancs, i l’augment del masclisme.”

Klein ha lamentat també “les condicions econòmiques que estan dominant el nostre món, després d’una crisi que ens condueix a condicions de poder abusives i que agafen als més pobres com a caps de turc.” En aquest sentit, l’activista considera fonamental preguntar-se “si hem fet el suficient per parar les polítiques de gent com Trump i crear una alternativa en la que creure”. Precisament aquest és un dels punt que més preocupa a Klein, ja que segons ella, “no sabem quines són les alternatives que tenim i això és un perill, hauríem de determinar què pot inspirar a les persones a votar líders diferents com Trump.” L’autora ha anat més enllà, i ha explicat que no n’hi ha prou amb tenir una actitud defensiva, perquè això ens portaria a on estàvem abans de la victòria de Trump i seguiríem tenint un problema.” La solució, ha assegurat, és fer autocrítica i reflexionar.

En el seu llibre, Klein parla de resistència, però considera aquest concepte limitat, ja que “no n’hi ha prou amb la resistència, perquè llavors no es pot arribar a les causes reals que tenen a veure amb el col·lapse polític i el fracàs de les polítiques neoliberals per donar resposta a les necessitats de la gent.” L’autora ha denunciat també que “els mitjans de comunicació segueixen el guió marcat per Trump, massa atents a l’espectacle dels seus tuits que no pas en explicar les seves traïcions econòmiques i les seves mentides, després de no complir en absolut el seu programa electoral.” Klein ha lamentat que “amb Trump estem en un xoc diari” i ha avisat que el magnat esgotarà el seu mandat i es tornarà a presentar, la qual cosa obliga a construir alternatives polítiques sòlides.

L’activista no ha perdut l’oportunitat de posar de manifestat que “Europa no es pot sentir superior a Trump, després de veure com ha deixat que milers de refugiats s’ofeguessin en les seves costes i haver-se aliat amb un govern repressor per interceptar els vaixells dels refugiats.” També ha avisat que encara que el president francès Emmanuel Macron s’hagi volgut destacar com una alternativa per a Europa, “les seves polítiques fiscals són molt semblants a les de Trump, perquè ha aplicat reduccions fiscals per als més rics i ha eliminat un subsidi d’habitatge per als més pobres, la qual cosa vol dir que Macron és el president dels rics.”

Sobre la situació de Catalunya, Klein ha estat clara: “Jo soc de Quebec i vaig defensar allà el dret a l’autodeterminació, així que defenso el dret d’autodeterminació de Catalunya, però el procés ha de ser el més democràtic possible i legítim. Haig de dir que la resposta d’Espanya al moviment independentista ha estat incendiari, i això ha augmentat el sentiment independentista. La resposta de Rajoy a Catalunya ha estat un atac flagrant a la democràcia, detenir un govern escollit democràticament no és acceptable ni és acceptable la resposta d’Europa. Cal eliminar l’aplicació de l’article 155 i alliberar els polítics. Imagino què passaria si Canadà hagués detingut el govern del Quebec i no m’ho puc ni pensar.”

 

Categories
Actualitat internacionalEscriptorsLLIBRESPeriodistesPERSONATGESPolítica
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

  • Corazón que ríe corazón que llora Maryse Condé

    Un present en discòrdia a la recerca dels propis orígens

      Sheila Franch. Barcelona / @franch_sheila Maryse Condé (Pointe-à-Pitre, 1937) ens introdueix així en el seu relat autobiogràfic impregnat d’empremtes que l’han marcat profundament: “M’agrada pensar que el meu primer...
  • Moonglow Michael Chabon

    Memòria i ficció

      Marta Planes. Lleida / @martaplanes Eclipsat per noms més mediàtics com Jonathan Franzen o David Foster Wallace, Michael Chabon és un dels narradors nord-americans amb una imaginació més...
  • el monjo del mont koya izumi kyoka

    El bosc fantàstic de Kyōka

      Manel Haro. Barcelona / @manelhc Segurament aquesta no és la primera vegada que dedico unes paraules en aquesta pàgina a parlar de la magnífica feina que està fent...
  • john updike la granja

    Una mare castradora

      Manel Haro. Barcelona / @manelhc Feia temps que tenia pendent llegir alguna novel·la de John Updike, tècnicament un dels grans autors estatunidencs del segle XX, que juntament amb...