Un misteriós encàrrec a Mart

'Nieve en Marte' és la novel·la de Pablo Tébar que ha guanyat aquest any el Premi Minotauro a la millor obra de ciència-ficció
premio minotauro pablo tebar nieve en marte festival cine sitges ciencia ficcion
Pablo Tébar al Festival de Cinema Fantàstic de Sitges

 

Nicola di Padova. Sitges

Sitges torna a ser l’escenari de l’entrega del Premi Minotauro a la millor novel·la de ciència-ficció, terror o fantasia, que publica l’editorial Minotauro. Aquest any, el guardonat ha estat el guionista i escriptor Pablo Tébar,  amb la novel·la Nieve en Marte, que suposa la seva estrena en la narrativa amb una trama detectivesca a cavall entre la Terra i Mart. Al premi van concórrer més de cinc-cents originals, una demostració de la importància que té aquest premi. El jurat destaca “el seu ritme consistent, capaç de barrejar de manera reeixida elements de gènere molt diferents com la ciència-ficció, l’acció i el policíac, sense perdre la capacitat de fer reflexionar i emocionar gràcies als seus personatges.” Segons Manel Loureiro, un dels membres del jurat, “aquesta novel·la havia de ser la guardonada perquè és una història totalment intuïtiva, que atrapa el lector gràcies a elements que posen en suspens la credulitat i que mereix ésser llegida dintre i fora del país.”

Pablo Tébar és fill de mare actriu i pare guionista i escriptor, i ha treballat com a guionista de sèries de televisió com Médico de familia, Periodistas i Tierra de lobos. A més, és el creador de la sèrie de TVE Herederos i del thriller Mar de plástico d’Antena 3. Ser novel·lista és un somni que té des de molt petit i Nieve en Marte, la seva primera novel·la, ha estat escrita al llarg dels últims dos anys en els forats que la seva agenda li deixava.  Sobre la diferència entre escriure guions i novel·les, Tébar afirma que quan seia a escriure sentia que feia el que realment volia, tot i que “escriure guions sempre ha estat una barreja de plaer i patiment”, una sensació que no ha tingut amb la novel·la, que ha representat “un plaer absolut.” Com a anècdota, l’escriptor recorda quan es llevava a les sis de la matinada per escriure i quan pensant en la història s’aturava a parlar amb ell mateix sota la mirada preocupada de la seva esposa i la seva filla.

Nieve en Marte és la història de León Miranda, un expert en llengües mortes que quan es queda sense feina rep un encàrrec sobre el que no sap res a Mart. Aquí el seu camí s’entrellaça amb altres personatges molt variats com un narcotraficant, un assassí en sèrie, una inspectora de la policia i una nena que viu entre les despulles d’aquest món agònic. La quotidianitat en la que viuen els personatges, que fan la compra, veuen una pel·lícula i es vesteixen a la seva manera, atorguen cor a la història i fan d’aquesta novel·la una distòpia realista i “normalitzada”, com la descriu l’autor, o es barregen elements típics de la ciència-ficció amb altres aspectes com l’ecologia, la superpoblació i la manca de recursos, tot en un escenari icònic com és el de Mart. Nieve en Marte ja és a la venda, publicada per Minotauro.

Categories
Fantàstica / Ciència-ficcióLLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

 • La clau és la música

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Vaig conèixer el pianista James Rhodes a través del seu llibre Instrumental (Blackie Books), on explicava que havia patit abusos sexuals de petit,...
 • Abismes vitals

    Álvaro Muñoz. València / @AlvaroMunyoz El Premi Documenta és un dels pocs guardons que encara avui segueixo, pels noms que l’han guanyat i perquè sempre asseguren una bona...
 • Onze històries barcelonines

    Álvaro Muñoz. València / @AlvaroMunyoz Recentment hem presenciat el naixement d’un nou segell editorial que ja ha deixat la seva primera llavor al mercat literari. L’editorial Univers, d’Enciclopèdia...
 • Ignorades minyones

    Júlia Costa. Barcelona / @liujatasco En els darrers anys han sorgit un gran nombre de petites i coratjoses editorials, entre les quals Llop Roig, dirigida per l’historiador Pau...