Un misteriós encàrrec a Mart

'Nieve en Marte' és la novel·la de Pablo Tébar que ha guanyat aquest any el Premi Minotauro a la millor obra de ciència-ficció
premio minotauro pablo tebar nieve en marte festival cine sitges ciencia ficcion
Pablo Tébar al Festival de Cinema Fantàstic de Sitges

 

Nicola di Padova. Sitges

Sitges torna a ser l’escenari de l’entrega del Premi Minotauro a la millor novel·la de ciència-ficció, terror o fantasia, que publica l’editorial Minotauro. Aquest any, el guardonat ha estat el guionista i escriptor Pablo Tébar,  amb la novel·la Nieve en Marte, que suposa la seva estrena en la narrativa amb una trama detectivesca a cavall entre la Terra i Mart. Al premi van concórrer més de cinc-cents originals, una demostració de la importància que té aquest premi. El jurat destaca “el seu ritme consistent, capaç de barrejar de manera reeixida elements de gènere molt diferents com la ciència-ficció, l’acció i el policíac, sense perdre la capacitat de fer reflexionar i emocionar gràcies als seus personatges.” Segons Manel Loureiro, un dels membres del jurat, “aquesta novel·la havia de ser la guardonada perquè és una història totalment intuïtiva, que atrapa el lector gràcies a elements que posen en suspens la credulitat i que mereix ésser llegida dintre i fora del país.”

Pablo Tébar és fill de mare actriu i pare guionista i escriptor, i ha treballat com a guionista de sèries de televisió com Médico de familia, Periodistas i Tierra de lobos. A més, és el creador de la sèrie de TVE Herederos i del thriller Mar de plástico d’Antena 3. Ser novel·lista és un somni que té des de molt petit i Nieve en Marte, la seva primera novel·la, ha estat escrita al llarg dels últims dos anys en els forats que la seva agenda li deixava.  Sobre la diferència entre escriure guions i novel·les, Tébar afirma que quan seia a escriure sentia que feia el que realment volia, tot i que “escriure guions sempre ha estat una barreja de plaer i patiment”, una sensació que no ha tingut amb la novel·la, que ha representat “un plaer absolut.” Com a anècdota, l’escriptor recorda quan es llevava a les sis de la matinada per escriure i quan pensant en la història s’aturava a parlar amb ell mateix sota la mirada preocupada de la seva esposa i la seva filla.

Nieve en Marte és la història de León Miranda, un expert en llengües mortes que quan es queda sense feina rep un encàrrec sobre el que no sap res a Mart. Aquí el seu camí s’entrellaça amb altres personatges molt variats com un narcotraficant, un assassí en sèrie, una inspectora de la policia i una nena que viu entre les despulles d’aquest món agònic. La quotidianitat en la que viuen els personatges, que fan la compra, veuen una pel·lícula i es vesteixen a la seva manera, atorguen cor a la història i fan d’aquesta novel·la una distòpia realista i “normalitzada”, com la descriu l’autor, o es barregen elements típics de la ciència-ficció amb altres aspectes com l’ecologia, la superpoblació i la manca de recursos, tot en un escenari icònic com és el de Mart. Nieve en Marte ja és a la venda, publicada per Minotauro.

Categories
Fantàstica / Ciència-ficcióLLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

 • Corazón que ríe corazón que llora Maryse Condé

  Un present en discòrdia a la recerca dels propis orígens

    Sheila Franch. Barcelona / @franch_sheila Maryse Condé (Pointe-à-Pitre, 1937) ens introdueix així en el seu relat autobiogràfic impregnat d’empremtes que l’han marcat profundament: “M’agrada pensar que el meu primer...
 • Moonglow Michael Chabon

  Memòria i ficció

    Marta Planes. Lleida / @martaplanes Eclipsat per noms més mediàtics com Jonathan Franzen o David Foster Wallace, Michael Chabon és un dels narradors nord-americans amb una imaginació més...
 • el monjo del mont koya izumi kyoka

  El bosc fantàstic de Kyōka

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Segurament aquesta no és la primera vegada que dedico unes paraules en aquesta pàgina a parlar de la magnífica feina que està fent...
 • john updike la granja

  Una mare castradora

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Feia temps que tenia pendent llegir alguna novel·la de John Updike, tècnicament un dels grans autors estatunidencs del segle XX, que juntament amb...