Quatre refrescants lectures de ciència-ficció

Us proposem quatre novel·les que han pogut passar desapercebudes durant el curs editorial, però que valen la pena ser llegides

 

Nicola Di Padova. Barcelona

L’estiu és sempre un bon moment per recuperar aquelles lectures pendents que durant l’any hem anat guardant per alguna estona de temps lliure. Aquesta és una estació idònia també per recordar alguns títols que durant el curs editorial han pogut passar desapercebuts, però que valen la pena ser llegits. És per això que avui us suggerim quatre lectures de ciència-ficció que no us heu de perdre.

 

Los gigantes dormidos, de Sylvain Neuvel (Stella Maris, amb traducció de Juan Gabriel López Guix).

Rose Franklin és una nena d’onze anys que el dia del seu aniversari cau en un forat i troba una mà de robot gegant. Gairebé vint anys després una altra peça del mateix artefacte és trobada a Turquia i la mateixa Rose, ara adulta i científica, és cridada pel govern dels Estats Units per estudiar el misteriós objecte. Les dues peces resulten ser part d’un robot d’origen no terrestre les peces del qual es troben amagades en diferents parts del món. Mentre, la doctora Franklin, amb la col·laboració del pilot Kara Resnik i del lingüista Vincent Couturem intentarà reunir totes les peces per reconstruir el robot gegant i descobrir els misteris sobre aquest artefacte alienígena causant de tants problemes polítics que podrien provocar una guerra a nivell internacional. Aquest primer volum d’una saga és tot un descobriment, ja que la història i el ritme narratiu faran que no deixeu de llegir-lo fins a la darrera pàgina. Cal remarcar l’estil amb què l’autor ens explica la seva història, a través de contes dels testimonis i d’una sèrie d’interrogatoris entre els protagonistes i un misteriós personatge sense nom.

 

La tierra larga, de Stephen Baxter i Terry Pratchett (Fantascy, amb traducció de Gabriel Dols Gallardo).

El 2015 un article molt estrany apareix publicat a Internet per un autor anònim: com crear un artefacte per viatjar a través d’altres dimensions utilitzant una caixa i una… patata. A través d’aquesta eina la població mundial descobreix que hi ha infinites dimensions paral·leles a la nostra que són una còpia exacta del nostre planeta amb petites diferències. Aquests móns són deshabitats i representen per als humans una ocasió de fugir de la monotonia de la vida quotidiana i anar a la recerca d’aventures. Joshua Valienté té un do natural, pot viatjar a través de les dimensions sense utilitzar cap artefacte i serà contractat per una misteriosa empresa per prendre part en un viatge fins als límits de la terra llarga i estudiar els seus misteris. La tierra larga, primer volum d’una sèrie de cinc llibres, reuneix dos dels autors més estimats del gènere de ciència-ficció i fantasy: Stephen Baxter i Terry Pratchett. L’editorial publicarà al setembre La utopía larga, quart lliurament de la sèrie.

 

Ready Player One, d’Ernest Cline (Ediciones B en castellà amb traducció de Juan José Estrella i Columna en català amb traducció de Lluís Delgado).

Aquest llibre no és exactament una novetat, però per a aquells que no ho hagin llegit encara, aquest és el moment de recuperar-lo, ja que és tota una revelació i que arribarà a la gran pantalla al principi de 2018 en una pel·lícula dirigida per Steven Spielberg. L’any 2044 la situació climàtica i econòmica del nostre planeta és un desastre i la població mundial prefereix fugir de la realitat i trobar refugi en el món virtual OASIS, creat pel milionari James Halliday, un home genial però poc sociable, amb la passió pels anys 80, la seva música, els vídeo jocs, llibres i pel·lícules. El dia de la seva mort, Halliday deixa un testament: en el món d’OASIS existeixen tres claus que obriran tres portes. La persona que sàpiga trobar les tres claus, obrir les tres portes i resoldre els enigmes que Halliday ha deixat amagats en el món virtual, heretarà una gran fortuna i el control d’OASIS. Seguiu les aventures de Parzival, Art3mis, Aech i dels altres protagonistes en una sèrie d’endevinalles i enigmes que encantarà als amants de la cultura dels anys 80.

 

Luna de lobos, d’Ian McDonald (Ediciones B, amb traducció de José Heisenberg).

Luna de lobos és la segona entrega de la sèrie “Luna”, definit pels crítics literaris com el “Joc de Trons a l’espai”. En aquest segon llibre de l’esperada trilogia tornem a trobar els supervivents de la família Corta, que ara es veuen obligat a amagar-se per sobreviure. Mentre les altres potències lunars es reparteixen els que eren les possessions dels Corta, algú intenta maniobrar les faccions polítiques de la Terra per fer-se amb el control de la Lluna. La tornada a aquest món futurista ideat per Ian McDonald és fascinant i encara més emocionant i deixarà als lectors amb la ganes de llegir el proper volum de la sèrie. Si ja no podeu més de la calor d’aquests dies d’estiu, res és més refrescant que el fred assassí de la lluna.

Categories
Fantàstica / Ciència-ficcióLLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

 • La clau és la música

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Vaig conèixer el pianista James Rhodes a través del seu llibre Instrumental (Blackie Books), on explicava que havia patit abusos sexuals de petit,...
 • Abismes vitals

    Álvaro Muñoz. València / @AlvaroMunyoz El Premi Documenta és un dels pocs guardons que encara avui segueixo, pels noms que l’han guanyat i perquè sempre asseguren una bona...
 • Onze històries barcelonines

    Álvaro Muñoz. València / @AlvaroMunyoz Recentment hem presenciat el naixement d’un nou segell editorial que ja ha deixat la seva primera llavor al mercat literari. L’editorial Univers, d’Enciclopèdia...
 • Ignorades minyones

    Júlia Costa. Barcelona / @liujatasco En els darrers anys han sorgit un gran nombre de petites i coratjoses editorials, entre les quals Llop Roig, dirigida per l’historiador Pau...