Llibres infantils per regalar aquest Nadal

'Llegir en cas d'incendi' us proposa una llista de deu títols per regalar als més petits aquestes festes (i tot l’any)
Detall d’una il·lustració de Benjamin Lacombe per a l’àlbum ‘Frida’ (Edelvives)

 

A. Puig (@littlecuentus) i M. Haro (@manelhc). Barcelona

Quan arriben les festes de Nadal, els més petits preparen les cartes plenes de desitjos i deixen volar la seva imaginació per pensar en tots els regals que els agradaria rebre. Potser no trobarem contes en aquests eterns llistats, però estem convençuts que aquestes meravelloses joguines de paper –els llibres- són, en certa manera, els que ajuden a mantenir i despertar aquesta eina tant important com és la imaginació. Hores i hores de diversió, emocions, viatges i aventures en només unes pàgines.

El primer llibre imperdible d’aquest Nadal és Els tres animals, de l’editorial Takatuka, un llibre deliciós escrit per l’escriptor i bibliotecari Pep Molist i il·lustrat per Kim Amate. Tracta sobre la història de la Mercè Roureda, una escriptora de contes, que tot buscant la inspiració se’n va a viure al bosc i es troba allà enmig d’una crisi creativa. La història està construïda seguint l’estil  dels contes clàssics i amb una aportació extra d’humor i modernitat excepcional. Ideal per a veure els contes d’animals des d’una altra perspectiva.

Ja vam parlar a Llegir en cas d’incendi de La casa dels ratolins, de Blackie Little. Després de l’èxit obtingut a nivell mundial amb aquest primer volum, ha arribat a les llibreries La casa dels ratolins. Noves aventures del Sam i la Júlia.  En aquest segona entrega, continuen les aventures dels dos amics dins la casa de joguina construïda a mà amb materials reciclats per l’artista Karina Schaapman, on visitaran el teatre, coneixeran a un ratolí artista i perdran per primera vegada a un ésser estimat. El llibre ha estat Premi Libro Kiriko 2016 al millor àlbum infantil de l’any.

Una proposta ben original és Qui Què Qui, de l’editorial Birabiro. Una proposta de conte en un format horitzontal per a jugar a observar i endevinar amb els més petits a partir de dos anys. Qui ha jugat amb el gat o qui té vergonya de ballar són algunes de les qüestions a respondre  tot mirant les il·lustracions que ens proposa l’Olivier Tallec.

Un altre imperdible per aquestes festes, és la sisena protagonista d’Alba Editorial dins la seva col·lecció Petita&Gran: Marie Curie. Un conte il·lustrat per Frau Isa i amb traducció de Mª Isabel Sánchez Vegara on s’explica la vida de la primera dona doctora en ciències i guanyadora de dos premis Nobel, adaptada als petits lectors a partir d’uns set anys. Dins la col·lecció podem trobar biografies il·lustrades de personatges femenins tan inspiradors com Frida Khalo, Agatha Christie o Coco Chanel.

Alícia al país de les meravelles és un clàssic indiscutible de la literatura universal, amb diverses adaptacions cinematogràfiques, la darrera de les quals la va dirigir Tim Burton. El 2015 es van celebrar els 150 anys de la publicació d’aquesta obra. L’editorial Baula té diverses versions del relat de Lewis Carroll; la més recent –el llibre carrusel– proposa sis escenes tridimensionals amb il·lustracions de Sir John Tenniel. Una oportunitat per descobrir l’univers màgic del País de les Meravelles i observar com l’Alícia creix i s’encongeix, troba el Gat Cheshire, pren el te amb Barreter Boig, balla amb la Tortuga d’imitació i participa al judici de la Sota de Cors.

L’editorial Edebé publica dos llibres/caixa que porten als més petits a un aeroport i a un parc de bombers. En el primer, els joves lectors desenvoluparan la seva imaginació amb la maqueta i una pista d’aterratge desmuntables, i un llibre il·lustrat amb tot tipus de detalls de com funciona aquest petit món. Per la seva banda, el parc de bombers està pensat per als nens i nenes que després d’una excursió van quedar enamorats del petit univers de mànegues, cascos i camions vermells. Aquest llibre els tornarà bojos amb les seves pistes, maquetes de camions, helicòpters, bombers i accessoris, iun llibre amb tot luxe de detalls.

L’editorial La Galera proposa un recorregut per la història de l’evolució amb el llibre L’aventura de la vida, un volum que ha unit el geni de l’arqueòleg i historiador Eudald Carbonell i la il·lustradora Pilarín Bayés. És un llibre amb tot el que s’ha de saber d’un dels temes més importants (i apassionants) de la ciència, des del descobriment del foc fins a l’enginyeria genètica. Tot això presentat de la manera més atractiva i senzilla, però rigorosa.

Gossos i gats sota la lupa dels científics, escrit pel doctor en ciències Antonio Fischetti i il·lustrat per Sébastien Mourrain, és un llibre ple de curiositats sobre gossos i gats que gaudiran tant petits com grans. Què volen dir els lladrucs d’un gos? Per què mouen la cua a l’esquerra en comptes de cap a la dreta? Per què serveixen els bigotis del gat? Podem acariciar-lo a contra-pèl? Aquest llibre documental amb format d’àlbum il·lustrat (per lectors a partir de 9 anys) ens endinsa en el món d’aquests animals domèstics i explora el seu comportament.

L’editorial Edelvives proposa un viatge fascinant per l’univers de la pintora mexicana Frida Kahlo en l’àlbum Frida, de Sébastien Perez amb il·lustracions del genial Benjamin Lacombe. Aquest llibre ens ofereix una original immersió en el peculiar procés creatiu de Frida Kahlo i en els temes centrals de la seva inspiració, com ara l’amor, la mort, la terra, els animals, la maternitat, tot gràcies als textos poètics de Perez i als extractes dels quaderns personals de Frida que ens transmeten les seves més profundes emocions.

Per últim, recomanarem el llibre infantil escrit per l’artista Lyona després de l’aclaparador èxit de Jo mataré monstres per tu. Titulat Monsieur Gargot (Principal de los Libros), el conte ens explica a través de les il·lustracions de Marcus, com un gargot es pot arribar a convertir en molts objectes i tenir diferents utilitats. El llibre conté un missatge pedagògic i molt positiu pels petits –i no tant petits- sobre l’autoestima i l’adaptació.

Categories
Infantil / JuvenilLLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES