David Cirici guanya el Premi Sant Jordi de Novel·la

Maria Cabrera i Jenn Díaz s'emporten el Carles Riba de poesia i el Mercè Rodoreda de contes respectivament
David Cirici s'emporta un dels premis grans de la literatura catalana

 

Maria Nunes. Barcelona / @mnunesal

La gran nit de les lletres catalanes arriba a la 66a edició i un any més atorga els premis més prestigiosos de la literatura catalana. En la cerimònia celebrada a l’Hospitalet de Llobregat s’han donat a conèixer els autors guardonats enguany.

El jurat del 57è Premi Sant Jordi de novel·la ha premiat David Cirici i la seva novel·la El seté àngel. L’obra reflexiona sobre la fragilitat de la vida, l’amenaça de l’imprevist i les relacions entre pares i fills. La història parteix d’un triple naufragi: el personal del protagonista, un professional d’èxit que es veurà empès a fer un descens al inferns; el naufragi real del seu fill Marc que cau a l’aigua en un accident del veler en el qual navega de vacances amb la família per les costes de Grècia; i el naufragi de l’Europa dels nostres dies amb la crisi i el drama dels immigrats i els refugiats.

La ciutat cansada de Maria Cabrera ha estat l’obra guanyadora del 58è Premi Carles Riba de poesia. Roger Mas, membre del jurat, ha destacat la quantitat i la qualitat de les  obres presentades, així com l’afluència de veus de poetes joves que han concorregut enguany al Carles Riba. El llibre de poemes de Maria Cabrera, La ciutat cansada, es defineix com «el relat poètic d’un esgotament i com el plany pel sentiment que es vincla, esgotat per l’excés. Una oda singular per la tristesa d’una ciutat».

El 19è premi Mercè Rodoreda de contes i narracions se l’ha endut Jenn Díaz amb Vida familiar. Jenn Díaz ha reconegut el mestratge de Mercè Rodoreda com un dels seus models a l’hora d’escriure. Amb aquest nou llibre fa un pas de la novel·la al conte amb un conjunt de relats que se centren em temes de la  quotidianitat més immediata i actual, amb una mirada lúcida i sensible. L’autora ha considera Vida familiar com el seu llibre més agosarat i més lliure.

En l’apartat de premis dedicats a literatura infantil i juvenil, el guanyador del 54è Premi Josep M. Folch i Torres de novel·les per a nois i noies és Oriol Canosa amb L’illa de Paidonèsia, una mena de divertit relat robinsonià d’aventures «que retrata el món dels adults a través dels comportaments dels nens, que imiten la societat on viuen».

D’altra banda, el jurat del 43è Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil ha distingit l’obra de Joan Antoni Martín Piñol, Sentinels. La novel·la promet al lector una divertida i trepidant aventura que barreja reality i talent show amb superherois que lluitaran «per la pau, la justícia i el share».

Per decisió del jurat, atesa la qualitat de les obres presentades, 3er Premi Frederic Roda de Teatre ha estat declarat desert en aquesta edició. Mentre que el Premi Òmnium de Comunicació ha estat per distingir la trajectòria i la tasca de la revista Enderrock, i el 30è Premi Internacional J.B. Cendrós ha estat per a la traductora americana Mary Ann Newman com a reconeixement a la seva tasca com a traductora i en pro de la difusió de la literatura catalana arreu del món amb les traduccions a l’anglès i altres iniciatives culturals.

Categories
LLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES