Un recorregut pels ukiyo-e

Phaidon publica ‘Poema de la almohada y otras historias’, volum en gran format i amb imatges sobre aquest art japonès

 

Nicola di Padova. Barcelona 

Els amants de la cultura japonesa estan segurament familiaritzats amb els gravats del període Edo (1603-1867): les obres d’artistes com Hokusai o Ultamaro formen part de la cultura mundial. Durant els dos segles d’aquest període els gravats Ukiyo-e o “estampes del món flotant” (el nom que identifica els gravats d’aquesta època) va tenir una enorme difusió gràcies a la rapidesa del seu procés de creació. Juntament amb la representació de paisatges, d’escenes teatrals i de moments de vida quotidiana, el gènere conegut com “shunga” va viure un període d’esplendor.

Amb shunga, que significa literalment “imatges de primavera” tenint en compte que “primavera” és una metàfora per definir el sexe, s’identifiquen les representacions d’escenes eròtiques, a vegades dibuixades en rotllos per mostrar escenes que evolucionen amb una estructura narrativa. Les imatges són molt diverses, van des de les representacions d’actes sexuals entre una parella (principalment heterosexual), cortesanes rentant-se, escenes de masturbacions, fins a les més estranyes i surrealistes en les quals assistim a la relació sexual entre una dona i un animal; un element comú en totes elles és sempre la representació dels òrgans masculins i femenins en una mida desproporcionada.

Les imatges shunga van tenir una gran popularitat i, encara que estiguessin prohibides, permetien als artistes guanyar grans sumes de diners. No és estrany llavors trobar, entre els autors de famoses imatges shunga, també artistes com Utamaro, Hokusai i tants altres que són coneguts també en la cultura occidental. Aquestes imatges eren considerades de bon auguri, eren apreciades por un públic molt ampli de totes les classes socials, es regalaven a les dones abans del matrimoni, eren utilitzades per ensenyar els més joves qüestions sobre sexe o simplement es tenien com portadores de bona sort.

L’editorial Phaidon, un dels grans segells internacionals de llibres d’art, publica en castellà Poemas de la almohada y otras historias, un estudi exhaustiu de Gian Carlo Calza, catedràtic d’història de l’art asiàtic de la Universitat de Venècia, director de l’Internacional Hokusai Research Centre de Milà i guanyador del prestigiós premi Uchiyama per la seva contribució a l’estudi de la cultura ukiyo-e. Aquesta edició conté més de 350 imatges a color i presenta, en ordre cornològic, l’art de grans artistes com Utamaro, Hokusai, Karunobu, Kunisada i Kuniyoshi, així com molts altres amb una llista d’obres, un glossari i una bibliografia completa. Definitivament, és un llibre magnífic i un recull d’imatges imperdibles per als amants del gènere i al mateix temps és una obra completa per conèixer millor i donar valor a una cara de l’art japonès sovint infravalorada.

 

_________

Si t’interessa aquest llibre, et poden interessar aquests altres:

Categories
ARTHumanitatsLLIBRESLlibres sobre art
Sense comentaris

Deixa una resposta


ALTRES ARTICLES

 • L'arrencacors Boris Vian

  Sordidesa i surrealisme

    Álvaro Muñoz. València / @AlvaroMunyoz L’arrencacors, de Boris Vian, ens presenta un personatge que a mesura que avança el llibre li creixen les rareses. Observem el surrealisme durant...
 • Voluntat Jeroen Olyslaegers

  La banalitat del mal

    Álvaro Muñoz. València / @AlvaroMunyoz Les bones notícies no deixen d’arribar-nos, i ara vénen des de lluny, des de Flandes. Ací, l’escriptor Jeroen Olyslaegers ha creat una novel·la...
 • El navegant joan lluis lluis

  Viatge a Babel

    Álvaro Muñoz. València / @AlvaroMunyoz Sempre que llegisc un llibre de Joan-Lluís Lluís em ve al cap aquella famosa pintada a una escola de la Catalunya Nord que...
 • El santo de la madre margarita francesc candel

  Un retrat de barri i de guerra

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Aquesta novel·la de Francesc Candel, poc coneguda, recrea un episodi de la Guerra Civil al barri del Port de la Zona Franca (Barcelona)....