David Safier torna a passar comptes amb el karma

L’autor alemany publica ‘Més maleït karma’, sense gaire variació argumental respecte a ‘Maleït karma’
Carlota Gurt i María José Díez han fet la traducció al català i castellà respectivament

 

Patricia Tena. Barcelona

El nom de David Safier va associat, inevitablement, a l’humor. Va debutar al panorama literari amb Maleït karma i després van seguir altres novel·les esbojarrades com Jesús, m’estima,  Jo, jo, jo i… Shakespeare, Una familia feliç i Mu! Amb el seu darrer llibre, 28 dies, va sorprendre als seus lectors amb un canvi radical de registre a l’endinsar-se en els horrors succeïts al gueto de Varsòvia. Però l’autor alemany es considera un home optimista, a qui li agrada recórrer als grans clàssics de l’humor per fer front a un mal dia, amb comèdies de Billy Wilder, Charles Chaplin o Woody Allen. Amb aquests antecedents, doncs, era només qüestió de temps que tornés a publicar una comèdia amb el seu registre personal: argument boig, situacions absurdes i surrealistes  però que fan passar una bona estona al lector. I, en aquest sentit, hi ha res millor que tornar als orígens? Així Safier publica ara Més maleït karma (Empúries/Seix Barral), que, tot i que no és una continuació de Maleït karma perquè canvia els personatges, sí té la mateixa essència: les aventures de persones egoistes que un cop mortes es reencarnen en insectes i que hauran d’aprendre a fer bones i desinteressades accions per acumular bon karma i reencarnar-se cada vegada en un animal més gran fins al punt d’aconseguir novament aparença humana.

Més maleït karma està protagonitzat per Daisy Becker, una actriu que passa més temps a l’atur que treballant, que beu en excés i oblida el nom dels seus efímers amants i que inventa mil i una excuses per no pagar el lloguer. Després d’una sèrie de circumstàncies còmiques (tot i que amb un desenllaç tràgic) mor en un accident de trànsit amb Marc Barton, la capritxosa estrella de Hollywood del moment. Tal i com succeïa al primer llibre, un cop morts se n’adonen que s’han reencarnat en formigues i el propi Buda (ni més ni menys!) serà l’encarregat de guiar-los per anar pujant esglaons en l’escala de la reencarnació. Tot i que en un primer moment semblen odiar-se, decideixen treballar junts al comprovar que la dona d’ell i el millor amic d’ella (i amant ocasional) s’han consolat massa afectuosament durant el seu enterrament.  És a partir d’aquest moment que comencen a viure una sèrie d’aventures impossibles de creure però que són marca de la casa Safier. Aquesta és la gràcia del seu estil, el lector ha de fer un acte de fe i acceptar i creure tot allò que llegeix, per molt inversemblant, impossible o surrealista que sembli. Per les seves pàgines acostumen a fer cameos personatges com Giacomo Casanova, Stephenie Meyer, George Clooney o, com en aquest cas, Albert Einstein.

Com succeeix a les faules, les novel·les de Safier tenen també sempre una missatge moral sobre fer el bé o el mal i les seves conseqüències, sobre  perdre per començar a valorar. Això ja ens ho havia fet saber la Kim, protagonista de Maleït karma, per tant la gran qüestió era si feia falta una història pràcticament idèntica. La resposta és un no rotund. No aporta res de nou i la sensació de dejà vu és inevitable. Potser és una lectura més adient per aquella llista que anomenem “lectures ràpides per no pensar gaire” (si és que en teniu) i, en tot cas, si ja vau llegir Maleït karma no trobareu res que us sorprengui en aquesta. Tan ràpid com es llegeix, s’oblida.

 

_________

Si t’interessa aquest llibre, et poden interessar aquests altres:

Categories
HumorLLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES