Crims, estafes i ciències ocultes

‘Proyecto XI’ és un intens thriller que suposa el debut literari de Francesc Blanco

 

Laura Baeza. Alacant / @Lau_BaezaA

En el seu debut literari, Francesc Blanco (Barcelona, 1965) ens proposa un relat que enganxa de principi a fi. Proyecto XI (Suma de Letras) explica la feina que està desenvolupant Jon Vivaldi per treure a la llum estafes que es cometen amb el reclam de les ciències ocultes. Aquesta investigació el portarà fins a un macabre assassinat de 1974 que, al mateix temps, està relacionat amb fets encara més grans. La desaparició de Jon Vivaldi arrossegarà a la seva millor amiga, Anna Krauss, i al peculiar equip d’Arácnida a una recerca que no només els farà descobrir personatges increïbles i altres mons, sinó que a més els portarà a treure el cap a grans obres de la literatura universal.

Proyecto XI és també un llibre que parla sobre llibres i, alhora, un delicat i particular homenatge a la literatura. Francesc Blanco proposa un enigma que conduirà als personatges a buscar entre pàgines de diferents títols, oferint al lector informació sobre ells i transportant-los fins als seus universos: Cien años de soledad de García Márquez, Els papers pòstums del Club Pickwick de Charles Dickens, Ulisses de Joyce, La divina comèdia  de Dante Alighieri… són algunes de les joies literàries per les quals passegem llegint Proyecto XI. Però les referències literàries són interminables en aquesta obra. Així, trobem protagonistes amb noms tan significatius en la literatura universal com Bastian, el nen que viatjava entre diferents mons a La història interminable, i Gandalf, el mag de l’univers creat per Tolkien… i fins i tot es troba un registrador anomenat K, evocant l’acusat d’El procés de Kafka.

L’autor introdueix uns protagonistes amb característiques o habilitats que els fan destacar o diferenciar-se de la resta i que són clau en el desenvolupament de la història. La major part d’aquests personatges es presenten per una forta relació d’empatia, companyonia i amistat, en part facilitada per les situacions en què es troben. Els canvis constants d’escenaris i personatges fan que augmenti el ritme i la tensió es mantingui durant tota la lectura amb alguna sorpresa que l’autor es guarda per mostrar-nos-la en el moment adequat.

Escrit amb una prosa senzilla i directa, aquest és un d’aquells thriller que deixen la sensació contradictòria de voler que s’acabi (per desvelar els misteris) i de desitjar que continuï (per seguir gaudint de la lectura). Encara que l’autor precipita una mica el desenllaç, la sensació que queda a l’acabar-lo és el desig de continuar descobrint universos paral·lels, traient el cap a llibres i , en definitiva, seguir acompanyant a tot l’equip en la seva següent missió.

_________

Si t’interessa aquest llibre, et poden interessar aquests altres:

Categories
LLIBRESNovel·la negra / Thriller
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES