Els tres porquets ara són quatre

L'editorial Baula i el grup 'Vivim del Cuentu' li donen la volta als contes clàssics per ensenyar a llegir als més petits

Alba Puig. Barcelona / @littlecuentus

Quan un nou lector està aprenent a llegir, resulta més fàcil començar amb llibres i històries que estiguin escrits amb lletra lligada, ja que és el mateix sistema que fan servir a l’escola. Aquest estil de lletra és una eina important per aprendre, però n’hi ha una altra que amb els més petits sovint s’oblida i que és igual d’important: l’humor. Llegir històries que ens fan passar una bona estona és la millor manera de garantir el retorn a la lectura per a buscar una estona de plaer similar. Això mateix és el que ha pensat l’editorial Baula, que ha creat per als més petits la col·lecció “Contes desexplicats”, on han posat de cap per avall els personatges clàssics i contes de sempre. Prometen sorpreses i bon humor pels primers lectors… i amb lletra lligada.

Llegint Els quatre porquets, trobarem la coneguda història dels porquets i el llop però amb alguns girs que valen la pena. Els personatges, que en comptes de tres són quatre, són cantants de rock i les seves fans bojament enamorades no són altres que les princeses i protagonistes que ja coneixem: la caputxeta vermella, la ventafocs o les set cabretes entre d’altres. El conte es desenvolupa més o menys com l’original, amb el llop bufant cada una de les cases dels porquets però al final és quan es capgira la història. No seran els propis porquets qui solucionaran el problema, sinó la caputxeta vermella amb l’experiència adquirida en la seva pròpia història. El llibre està il·lustrat per Noe Bofarull, amb imatges modernes que acompanyen perfectament al text.

Altres històries que han estat capgirades i que es poden trobar dins els “Contes desexplicats” són La caputxeta forçuda, La rateta que llegia a l’escaleta o En Patufot. Només cal llegir-ne els títols per entreveure quines aventures els esperen als personatges clàssics dins els seus propis contes desexplicats! Fent ús de l’imaginari narratiu infantil i una bona càrrega d’humor, com ja va fer Roald Dahl a Revolting Rhymes (Cuentos en verso para niños perversos), els autors d’aquesta col·lecció no són altres que els Vivim del Cuentu, un grup de 7 rondallaires que van néixer l’any 2006 per tal de fer arribar els contes i les històries de la tradició a petits i grans d’arreu del país. A banda d’explicar contes també tenen un projecte molt interessant anomenat Biblioteques Sense Fronteres, per tal de fomentar la creació de biblioteques a països de parla hispana. Si els hi voleu seguir la pista o saber-ne més, els podeu trobar al seu web.

Categories
Infantil / JuvenilLLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

 • Corazón que ríe corazón que llora Maryse Condé

  Un present en discòrdia a la recerca dels propis orígens

    Sheila Franch. Barcelona / @franch_sheila Maryse Condé (Pointe-à-Pitre, 1937) ens introdueix així en el seu relat autobiogràfic impregnat d’empremtes que l’han marcat profundament: “M’agrada pensar que el meu primer...
 • Moonglow Michael Chabon

  Memòria i ficció

    Marta Planes. Lleida / @martaplanes Eclipsat per noms més mediàtics com Jonathan Franzen o David Foster Wallace, Michael Chabon és un dels narradors nord-americans amb una imaginació més...
 • el monjo del mont koya izumi kyoka

  El bosc fantàstic de Kyōka

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Segurament aquesta no és la primera vegada que dedico unes paraules en aquesta pàgina a parlar de la magnífica feina que està fent...
 • john updike la granja

  Una mare castradora

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Feia temps que tenia pendent llegir alguna novel·la de John Updike, tècnicament un dels grans autors estatunidencs del segle XX, que juntament amb...