La llibreria Negra i Criminal tancarà les seves portes el 3 d’octubre

Montse Clavé i Paco Camarasa expliquen que s'han quedat sense clients tot i els esforços per apropar als lectors a la llibreria

 

Redacció. Barcelona

Els llibreters Paco Camarasa i Montse Clavé han anunciat que el proper 3 d’octubre serà l’últim dia de la llibreria Negra i Criminal de Barcelona, situada al carrer de la Sal, 5, en plena Barceloneta. Aquest tancament suposa un cop per als amants i els escriptors de novel·la negra, que durant tretze anys han fet pinya amb Camarasa i Clavé perquè aquest gènere ocupés un lloc destacat en el panorama literari. La parella són coneguts activistes de la novel·la negra, han estat al darrere de diversos festivals com la BCNegra i són populars les seves trobades amb musclos i vi dels dissabtes al matí a la llibreria amb diversos autors convidats. Allà han estat 345 autors, com Philip Kerr, Rosa Ribas, Harlan Coben, Toni Hill, Andreu Martín, Michael Connelly, Dennis Lehane, Sue Grafton, John Banville, Juan Madrid, Ian Rankin, Petros Markaris, Alicia Giménez Bartlett, Carlos Zanón, Jussi Adler-Olsen, Empar Fernández, Arnaldur Indridason, Donna Leon i Mari Jungstedt.

En un comunicat, Camarasa i Clavé han explicat que ja no se senten necessaris i han lamentat que “molt pocs dels lectors que apostaven per arribar fins a la Barceloneta a deixar-se recomanar alguna raresa i emportar-se el darrer Camilleri ens visiten”. Els llibreters reconeixen que se senten cansats després de tants esforços per mantenir Negra i Criminal oberta: “ens hem quedat sense forces, estem cansats, hem donat més a Barcelona del que Barcelona ens ha donat a nosaltres”. Camarasa i Clavé han estat incansables lluitadors contra els hàbits d’un mercat editorial que dóna privilegis als llibres més venuts i deixa morir ràpidament aquells títols que passen més desapercebuts. “Nosaltres sempre preferim vendre un llibre de cent autors que cent exemplars d’un sol llibre”, han explicat. De fet, a Negra i Criminal es podien trobar novel·les exhaurides, alguns dels quals eren de la popular col·lecció “La cua de palla”.

Camarasa ha insistit en què no és suficient tenir un bon fons de títols i ser llibreters actius si falla la part més important, que són els clients. En aquest sentit, Camarasa ha estat rotund: “ens hem quedat sense lectors, però no sabem si és per la pirateria o perquè no hem sabut apropar la gent a una llibreria que està a deu minuts del centre”. Per la seva banda, Clavé ha afegit: “Em fa pena per Barcelona, no tant per la llibreria, ja que la ciutat està perdent espais que eren únics”. Negra i Criminal tancarà com a llibreria el 3 d’octubre, un dissabte, tot i que el local mantindrà les portes obertes esperant ser, encara, referents en el gènere i activistes incansables.

Categories
LLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

 • Corazón que ríe corazón que llora Maryse Condé

  Un present en discòrdia a la recerca dels propis orígens

    Sheila Franch. Barcelona / @franch_sheila Maryse Condé (Pointe-à-Pitre, 1937) ens introdueix així en el seu relat autobiogràfic impregnat d’empremtes que l’han marcat profundament: “M’agrada pensar que el meu primer...
 • Moonglow Michael Chabon

  Memòria i ficció

    Marta Planes. Lleida / @martaplanes Eclipsat per noms més mediàtics com Jonathan Franzen o David Foster Wallace, Michael Chabon és un dels narradors nord-americans amb una imaginació més...
 • el monjo del mont koya izumi kyoka

  El bosc fantàstic de Kyōka

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Segurament aquesta no és la primera vegada que dedico unes paraules en aquesta pàgina a parlar de la magnífica feina que està fent...
 • john updike la granja

  Una mare castradora

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Feia temps que tenia pendent llegir alguna novel·la de John Updike, tècnicament un dels grans autors estatunidencs del segle XX, que juntament amb...