‘Enamorats de l’Audrey Hepburn’, els articles de Manuel Cuyàs

El periodista mataroní reflexiona a propòsit de l'actualitat i la vida quotidiana

cuyas

Maria Nunes. Barcelona / @mnunesal

Sota el suggestiu títol d’Enamorats de l’Audrey Hepburn. Notes de cada dia, la editorial Proa aplega en volum un recull d’articles de l’escriptor i periodista mataroní Manuel Cuyàs, publicats a la seva columna d’El Punt Avui, “Vuits i nous”, entre el 2011 i el 2015. No es tracta d’una tria de l’autor sinó d’una selecció a cura de Joan Safont. El volum s’organitza en un conjunt de quinze blocs temàtics d’articles dels quals se n’ha suprimit el títol individual i es presenten units, amb algunes petites modificacions, sota un títol genèric introductori. Segons el curador, la proposta “es pot llegir com un aplec de textos esparsos o com una cadena de petites històries que dibuixen un relat vital” amb la intenció que sigui per al lector “una porta d’entrada al periodisme literari”.

La temàtica és variada però s’inclina no pas per l’anàlisi política sinó per l’observació i la reflexió a propòsit de fets d’actualitat o senzillament de la vida quotidiana sobre els quals Cuyàs projecta una mirada personal. El recull s’obre amb una secció inicial, “Tempus fugit”, en què òbviament la reflexió se centra en el pas del temps vist amb una mirada un punt elegíaca i com aquest devenir es reflecteix en els objectes quotidians que ens han canviat la vida. Segueix inevitablement un segon conjunt d’articles amb el títol de “Com érem” centrat en un seguit de records que radiografien una generació, la de l’autor. En tercer lloc, “Enamorats de l’Audrey Hepburn” a més de donar títol al llibre ens parla de la fascinació per la figura de la famosa actriu, tota una icona d’un temps però també d’una modernitat inqüestionable, i sobre altres cineastes entre els quals Charlot, Murnau o Orson Welles.

Entre d’altres blocs temàtics destaca el que porta per títol “Sagarrejar” perquè és on Cuyàs explicita els models del seu periodisme literari. I si d’estil es tracta, aquí l’autor es reconeix deutor de la gran tradició del periodisme literari català i seguidor de les grans plomes de Josep M. de Sagarra, Gaziel, Eugeni Xammar, Josep Pla, Josep Maria Planes o Joan Fuster. El títol de la secció és ben triat perquè si hom està una mica familiaritzat amb els articles de Josep M. de Sagarra s’adonarà que Cuyàs sagarreja molt. És a dir que en molts casos sembla una imitació d’aquell to i estil tan característics de Sagarra, i no només pel que fa l’estil sinó també per la selecció de temes que tracta i com els presenta al lector. En aquesta mateixa línia, altres seccions són dedicades a expressions i costums en desús, a tradicions locals mataronines, però sobretot a literatura sobre gastronomia on el bon menjar i el bon beure en són els protagonistes, i on l’estrella indiscutible són els exquisits i ponderats pèsols dels Maresme. Aquí, Cuyàs més que sagarrejar podríem dir que hi planeja.

Tanquen el recull els capítols dedicats a anècdotes i impressions de viatges, un altre dels grans temes clàssics també del periodisme literari. En síntesi, Enamorats de l’Audrey Hepburn és una lectura amable i lleugera, una mostra de la visió aguda, crítica i irònica que caracteritza l’estil periodístic de Manuel Cuyàs i els seus articles en la cruïlla entre el món que hem deixat enrere i el present del nostre viure de cada dia que ens empeny endavant inexorablement.

Categories
LLIBRESPeriodisme
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES