La lluita de la novel·la negra canària per la presència continental

Alexis Ravelo exemplifica la projecció dels autors insulars del gènere criminal
Alexis Ravelo és un dels autors canaris de novel·la negra més coneguts

 

Sebastià Bennasar. Salamanca / @sbennassar

Pot la novel·la negra canària tenir una presència constant i regular en la resta d’Espanya? Aquesta és una de les preguntes que s’han plantejat en el XI Congrés de Novel·la i Cinema Negre de Salamanca en almenys dues ponències, la presentada per l’escriptor Sinesio Domínguez sota el títol de “Triangle de la novel·la negra a les Canàries”; i la del professor Javier Rivero, “Alexis Ravelo, l’ardu ofici d’escriure novel·la negra”. El primer va traçar en la seva intervenció les línies mestres que permeten explicar el nou auge de la novel·la negra canària a partir del nou segle i va explicar que “la globalització ha suposat un nou salt en la narrativa, que ha comportat un cert desaïllament, la insularitat i el mar han deixat de ser temes claus i el paisatge de les grans ciutats de la capital és el teló de fons per a les trames negres que beuen dels clàssics del gènere per interpretar-los en una clau pròpia”.

Els responsables d’aquesta transformació del panorama són els escriptors José Luis Correa (1962), Javier Hernández (1968) i Alexis Ravelo (1971) al qual caldria afegir la presència d’Antonio Lozano, també representant d’aquesta generació amb les seves impactants novel·les sobre la emigració, Harraga i Donde mueren los ríos. Quines característiques comparteixen els autors esmentats? Doncs en primer lloc un ús de la parla ple de canarismes que ajuden a la versemblança, i el fet de situar les seves trames en aquests espais urbans, a més d’haver aconseguit una certa visibilitat havent publicat en editorials peninsulars, “perquè els llibres a Canàries es distribueixen malament i es venen encara pitjor”.

Rivero exemplifica amb el cas Alexis Ravelo aquesta situació. I és que Ravelo ha passat a tenir un reconeixement important fora de Canàries des del moment en què va fer el salt a l’editorial Alrevés amb La estrategia del pequinés (2013), que va guanyar el premi Dashiell Hammett de novel·la negra de la Semana Negra de Gijón al millor llibre publicat en 2013, una obra que va continuar amb La última tumba, premi Ciudad de Getafe, i amb Las flores no sangran (2015), també publicada a Alrevés.

Però el més interessant de la ponència de Rivero va ser observar el llarg camí que ha emprès Ravelo en el seu afany per ser escriptor, sobretot a partir de l’any 2006. El canari abans havia publicat alguns llibres de relats i textos infantils i juvenils i s’havia dedicat principalment a l’escriptura alimentària de publicitat i televisió, però a partir de llavors començaria el seu camí en el gènere negre, principalment amb la sèrie de novel·les protagonitzada per Eladio Monroy: Tres funerales para Eladio Monroy, Morir despacio i Los tipos duros no leen poesía i amb els dos primers volums de la sèrie “La iniquidad”, una trilogia “que és molt probable que no acabi durant molt de temps”.

Rivero va assegurar que “en totes aquestes obres ja teníem format al nostre autor, simplement li faltaven lectors, conquerir públic més enllà de les Canàries, perquè malgrat les bones xifres de vendes que havia tingut allà, Ravelo era molt poc conegut fora. En el salt peninsular Ravelo no s’ha venut, només ha matisat alguns referents polítics locals i ha dotat a la seva obra d’una major universalitat”. Així doncs, sembla imprescindible, almenys de moment, que per aconseguir una visibilitat més enllà de l’estrictament local, que els autors canaris publiquin en editorials peninsulars. Almenys pel que fa a les novel·les negres.

Categories
LLIBRESNovel·la negra / Thriller
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

 • La clau és la música

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Vaig conèixer el pianista James Rhodes a través del seu llibre Instrumental (Blackie Books), on explicava que havia patit abusos sexuals de petit,...
 • Abismes vitals

    Álvaro Muñoz. València / @AlvaroMunyoz El Premi Documenta és un dels pocs guardons que encara avui segueixo, pels noms que l’han guanyat i perquè sempre asseguren una bona...
 • Onze històries barcelonines

    Álvaro Muñoz. València / @AlvaroMunyoz Recentment hem presenciat el naixement d’un nou segell editorial que ja ha deixat la seva primera llavor al mercat literari. L’editorial Univers, d’Enciclopèdia...
 • Ignorades minyones

    Júlia Costa. Barcelona / @liujatasco En els darrers anys han sorgit un gran nombre de petites i coratjoses editorials, entre les quals Llop Roig, dirigida per l’historiador Pau...