Ha desaparegut una noia de 17 anys

Salvador Balcells publica ‘Dur de pair’, tercera entrega de la saga protagonitzada pel sotinspector Emili Espinosa

Laura De Andrés. Barcelona / @deandrescreus

La novel·la negra no abandona el seu paper com a testimoni de la societat. La darrera obra de Salvador Balcells, Dur de pair (Editorial Meteora), n’és un bon exemple. L’autor de La taca negra i El vi fa sang estrena el tercer lliurament de la saga, on enfronta el sotsinspector dels Mossos d’Esquadra Emili Espinosa a dos casos torbadors.

En primer lloc, la desaparició de la Laia Abadal, una jove de disset anys, filla del dirigent de la patronal tarragonina, un personatge que, com aviat comprovaran Espinosa i la caporal Surroca no és tan bo com el pinten. D’altra banda, la persecució dels múltiples tentacles que les màfies internacionals de la droga han fet arrelar a la Costa Daurada. Els abusos sexuals a menors, la discriminació de la dona i alguns dels estralls més palpables de la crisi econòmica amaneixen aquest còctel d’actualitat, habitual a les capçaleres dels diaris.

Perquè això és precisament el que pretén Balcells, parlar-nos d’allò que ell coneix, del dia a dia de la seva Tarragona natal, a través de personatges que, de tan propers, semblen un més de la família. Persones comunes que es troben davant de problemes habituals, i no per habituals menys consternadors. Crims usuals que la policia catalana ha d’intentar resoldre, una policia catalana que Balcells retracta amb tots els ets i els uts, inclòs el difícil encaix del cos amb la policia nacional estatal, aportant un profund coneixement del seu funcionament intern.

I potser és aquest excés de normalitat el que més grinyola a Dur de pair. Perquè li resta una important part d’ànima i sovint es desdibuixa en una consecució de llocs comuns, malgrat el tastet de personatges -sobretot el del sotsinspector i el difícil moment familiar que viu- pugui a voltes convidar el lector a alguna cosa més.

Categories
LLIBRESNovel·la negra
Sense comentaris

Deixa una resposta


ALTRES ARTICLES