La vida de la gran diva Maria Callas

Lumen publica 'Tan fiera, tan frágil: la vida de Maria Callas', d'Alfonso Signorini

Xavier Borrell. Barcelona / @xaviborrell

Per a tots els entesos, la gran diva de l’òpera de la segona meitat del segle XX va ser Maria Callas, una soprano d’origen grec nascuda a Nova York el 2 de desembre de 1923. La seva mare només es va preocupar d’ella una vegada es va adonar que tenia una veu prodigiosa després d’haver guanyat un concurs de ràdio en la seva infància, encara que sempre va tenir preferència per la seva germana, molt més estilitzada i bonica, veient només en la petita Maria una forma de sortir de la pobresa.

Degut a les penúries econòmiques a causa del Crash del 1929, la seva mare es va endur a les dues filles de tornada a Grècia, separant Maria del seu pare a qui idolatrava i pel qual sentia molt d’afecte. No obstant això allà les coses no van anar millor, van passar la guerra com van poder i fins i tot Maria va haver de cantar en una taverna de soldats. Poc a poc, però, la seva veu va anar enamorant tothom qui l’escoltava fins que aconseguir fer-se lloc en les millors òperes del món començant per Atenes, d’on va marxar quan volien fer-li un contracte fix de deu anys. D’allà va fer el salt per triomfar al Metropolitan de Nova York, l’Escala de Milà o el Liceu de Barcelona. Es va casar amb un nou ric empresari italià, Giovanni Zenatello, que la va omplir de luxes i la va fer aprimar amb el mètode de la solitària, creant a una dona moderna imitant el perfil de moda dels anys 50 d’Audrey Hepburn.

En l’eclosió de la seva carrera va conèixer un altre grec com ella, el magnat Aristoteles Onassis, del qual es va enamorar perdudament, arribant a separar-se de les seves parelles corresponents per viure una història d’amor mai interrompuda, malgrat que Aristoteles es va casar amb Jackie Kennedy per adquirir més prestigi social. Van passar junts tragèdies com la mort del fill de tots dos només néixer o la també mort d’Alexander, el fill d’ell.

La biografia novel·lada de la gran soprano que ha escrit Alfonso Signorini (Lumen) és interessant, perquè ens mostra quins són els orígens d’un dels grans icones femenins del segle XX així com una estrella de l’òpera, amb una qualitat que encara ara s’admira. Els aficionats a l’òpera gaudiran amb aquest llibre perquè també aporta detalls i anècdotes sobre les diferents representacions que va fer la Callas. Tot i així s’ha de reconèixer que la part més interessant de la biografia és la relació entre Maria i Aristoteles, un amor ple de glamour, drama i expiació.

Categories
LLIBRESLlibres sobre músicaMÚSICA
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES