El devastador final d’una reunió d’antics companys

'Fi' és una novel·la de terror apocalíptic que recorda a 'La carretera' de McCarthy i al 'Mecanoscrit el segon origen' de Pedrolo
fin david montegudo

 

Manel Haro. Barcelona / @manelhc

David Monteagudo treballa en una fàbrica de cartrons a Vilafranca del Penedès (Barcelona), municipi on resideix. Als seus 48 anys ha escrit deu novel·les, totes elles rebutjades per les editorials a les que les enviava. Totes menys una, Fi, que l’editor Jaume Vallcorba (Quaderns Crema/Acantilado) ha decidit publicar-la. És la seva primera oportunitat i en un mes ha vist com la primera tirada s’esgotava. En tres mesos, la novel·la ja va per la cinquena edició i ha aparegut a tots els mitjans de comunicació desitjables.

Fi és una novel·la de terror apocalíptic que, com han assenyalat amb raó molts crítics, recorda a La carretera de Cormac McCarthy i a Mecanoscrit del segon origen de Manuel de Pedrolo. A Fi, un grup d’antics amics, allunyats entre ells pel temps, decideix complir amb una promesa feta 25 anys enrere: tornar a reunir-se tots junts en un refugi a la muntanya. Llavors eren joves i creien en el futur. El grup aconsegueix reunir-se en aquest lloc apartat. Tots menys un, El Profeta, un noi tímid al que tots van gastar una broma massa pesada amb conseqüències traumàtiques que, 25 anys després, ningú ha pogut oblidar.

El que sembla un cap de setmana de nostàlgia i vells records es converteix, de sobte, en una experiència angoixant i devastadora. Alguna cosa està passant a la muntanya i tots comencen a pensar en una possible venjança del Profeta. La desesperació i el desconcert fan que les pors més amagades emergeixin en cada un dels membres del grup, de manera que cadascú actuarà segons la capacitat de controlar els seus temors.

Fi és una novel·la que amaga diferents lectures: és una intel·ligent barreja entre el thriller, la ciència-ficció i una dissimulada metàfora existencial. David Monteagudo l’ha dotat d’un ritme trepidant, on prima el diàleg i on destaca la complexa i perfectament concebuda psicologia dels personatges. Fi és, sens dubte, una de les millors novel·les publicades el 2009 i David Monteagudo un dels descobriments més esperançadors dels últims anys.

 

_________

Si t’interessa aquest llibre, et poden interessar aquests altres:

Categories
Fantàstica/Ciència-ficcióLLIBRESTerror
Sense comentaris

Deixa una resposta


ALTRES ARTICLES

 • Recomanacions Sant Jordi 2018

  Aquí teniu les nostres recomanacions per a aquest Sant Jordi. Com sabeu, només recomanem el que hem llegit i el que ens ha agradat. És una llista totalment personal...
 • Tot Messi Jordi Punti

  Un Messi de llibre!

    Álvaro Muñoz. València / @AlvaroMunyoz Faré aquest comentari com a valencià, deixant de banda la rivalitat i essent conscient del fet que, qui avui en dia encara es...
 • Rebecca Solnit Esperança en la foscor

  Elogi de l’activisme polític

    Júlia Costa. Barcelona / @liujatasco Rebecca Solnit, escriptora nord-americana nascuda l’any 1961, fa en aquest llibre una defensa de l’activisme polític i reivindicatiu del present. En aquest sentit...
 • Carme Riera Venjaré la teva mort

  El pes de la culpabilitat

    Álvaro Muñoz. València / @AlvaroMunyoz En la novel·la negra la majoria de protagonistes són homes, encara que les dones s’obren cada cop més camí. Suposo que això és...