El devastador final d’una reunió d’antics companys

'Fi' és una novel·la de terror apocalíptic que recorda a 'La carretera' de McCarthy i al 'Mecanoscrit el segon origen' de Pedrolo
David Monteagudo Fi

 

Manel Haro. Barcelona / @manelhc

David Monteagudo treballa en una fàbrica de cartrons a Vilafranca del Penedès (Barcelona), municipi on resideix. Als seus 48 anys ha escrit deu novel·les, totes elles rebutjades per les editorials a les que les enviava. Totes menys una, Fi, que l’editor Jaume Vallcorba (Quaderns Crema/Acantilado) ha decidit publicar-la. És la seva primera oportunitat i en un mes ha vist com la primera tirada s’esgotava. En tres mesos, la novel·la ja va per la cinquena edició i ha aparegut a tots els mitjans de comunicació desitjables.

Fi és una novel·la de terror apocalíptic que, com han assenyalat amb raó molts crítics, recorda a La carretera de Cormac McCarthy i a Mecanoscrit del segon origen de Manuel de Pedrolo. A Fi, un grup d’antics amics, allunyats entre ells pel temps, decideix complir amb una promesa feta 25 anys enrere: tornar a reunir-se tots junts en un refugi a la muntanya. Llavors eren joves i creien en el futur. El grup aconsegueix reunir-se en aquest lloc apartat. Tots menys un, El Profeta, un noi tímid al que tots van gastar una broma massa pesada amb conseqüències traumàtiques que, 25 anys després, ningú ha pogut oblidar.

El que sembla un cap de setmana de nostàlgia i vells records es converteix, de sobte, en una experiència angoixant i devastadora. Alguna cosa està passant a la muntanya i tots comencen a pensar en una possible venjança del Profeta. La desesperació i el desconcert fan que les pors més amagades emergeixin en cada un dels membres del grup, de manera que cadascú actuarà segons la capacitat de controlar els seus temors.

Fi és una novel·la que amaga diferents lectures: és una intel·ligent barreja entre el thriller, la ciència-ficció i una dissimulada metàfora existencial. David Monteagudo l’ha dotat d’un ritme trepidant, on prima el diàleg i on destaca la complexa i perfectament concebuda psicologia dels personatges. Fi és, sens dubte, una de les millors novel·les publicades el 2009 i David Monteagudo un dels descobriments més esperançadors dels últims anys.

 

_________

Si t’interessa aquest llibre, et poden interessar aquests altres:

Categories
Fantàstica / Ciència-ficcióLLIBRESTerror
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

 • amor y basura ivan klima

  Escombrats pel sistema

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Vaig descobrir l’escriptor txec Ivan Klíma (Praga, 1931) amb el seu llibre d’articles L’esperit de Praga, que va publicar Quaderns Crema en català...
 • trapologia max besora i borja bagunya def

  El culte de la música ‘trap’

    Álvaro Muñoz. València / @AlvaroMunyoz Tanco Trapologia (Ara Llibres) amb la sensació que he après molt, fet que feia temps que no experimentava. La música trap és quelcom...
 • El meu amor sputnik haruki murakami

  La part de tots nosaltres que la vida ens roba pel camí

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Vaig descobrir Murakami amb Tòquio Blues, com tants milers de lectors. Llavors treballava jo a una de les llibreries FNAC de Barcelona, tothom el demanava, les...
 • poesia completa edgar allan poe def

  La poesia d’Edgar Allan Poe

    Álvaro Muñoz. València / @AlvaroMunyoz Edgar Allan Poe és un d’aquells autors dels quals biografia i obra caminen de la mà. L’escriptor estatunidenc  és un referent del món...