Les frustracions que tots tenim

A 'El tiempo mientras tanto' Carmen Amoraga retrata diversos personatges en crisi existencial per la mort d'algú molt proper
el tiempo mientras tanto carmen amoraga

 

Manel Haro. Barcelona / @manelhc

L’autora valenciana Carmen Amoraga, finalista del Premi Planeta, ha apostat amb El tiempo mientras tanto per una novel·la intimista (adjectiu que sempre em posa en alerta quan de premis literaris va la cosa) sobre un grup de persones que esperen, abatuts, la mort de María José, en coma irreversible després de patir un accident. Al costat del llit esperen el seu pare Paco, la seva mare Pilar i la seva amiga Marga, entre d’altres coneguts i persones properes. És precisament el fet de saber que la vida pot escapar-se en qualsevol moment el que detona les veritables frustracions de cada un dels personatges: el que han viscut (el que són) enfront del que ja no podran viure (ni ser). D’aquesta manera, s’estableix una doble línia, diguem, psicològica i dramàtica: la de no poder fer res per evitar que María José es mori i la de saber que ells, en realitat, fa temps que van començar a estar una mica morts per dins.

Un cop llegida la novel·la, no tinc cap dubte que Carmen Amoraga no és una simple actriu secundària en aquest premi Planeta guanyat per Eduardo Mendoza: El tiempo mientras tanto és una novel·la brillant, brutal i aclaparadora. Brillant perquè una vegada més Amoraga atorga una intel·ligència a la seva escriptura que no dóna treva al lector: et manté en suspens com si d’un thriller es tractés tot i que està parlant de sentiments universals, tan sabuts per tots, però alhora tan difícils de reconèixer. Brutal, perquè realment et sacseja (sona a tòpic però no ho és) com si fos una teràpia de reconeixement dels límits i les debilitats de l’ésser humà. I aclaparadora perquè l’autora aconsegueix una cosa molt difícil: que ens sentim implicats amb cada un dels personatges i les seves corresponents preocupacions de manera que fem nostres les seves angoixes. A tot això cal sumar un estil narratiu amb una personalitat que sedueix des de la primera pàgina, gràcies també al fet que Amoraga, novament, dota d’una impecable naturalitat als diàlegs de la novel·la.

Es nota que darrere d’El tiempo mientras tanto hi ha un treball seriós i rigorós, la qual cosa m’alegra enormement perquè l’autora valenciana ha aconseguit una cosa que pocs autors del cercle Planeta (aquests que un any guanyen el Nadal, un altre el Planeta i poc després el Fernando Lara) aconsegueixen: aprofitar el temps per millorar. Des d’Algo tan parecido al amor (finalista del Nadal el 2007) a El tiempo mientras tanto hi ha un abisme. Aquesta novel·la camina per si sola, dins i fora del Planeta.

 

_________

Si t’interessa aquest llibre, et poden interessar aquests altres:

Categories
LLIBRES
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

 • La clau és la música

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Vaig conèixer el pianista James Rhodes a través del seu llibre Instrumental (Blackie Books), on explicava que havia patit abusos sexuals de petit,...
 • Abismes vitals

    Álvaro Muñoz. València / @AlvaroMunyoz El Premi Documenta és un dels pocs guardons que encara avui segueixo, pels noms que l’han guanyat i perquè sempre asseguren una bona...
 • Onze històries barcelonines

    Álvaro Muñoz. València / @AlvaroMunyoz Recentment hem presenciat el naixement d’un nou segell editorial que ja ha deixat la seva primera llavor al mercat literari. L’editorial Univers, d’Enciclopèdia...
 • Ignorades minyones

    Júlia Costa. Barcelona / @liujatasco En els darrers anys han sorgit un gran nombre de petites i coratjoses editorials, entre les quals Llop Roig, dirigida per l’historiador Pau...