Carta a John Fante de part del seu fill Dan

Amb ‘Chump Change’ l’autor ret homenatge al seu progenitor, oblidat en vida i preuat després de mort
Chump Change Dan Fante def

Manel Haro. Barcelona / @manelhc

Hi ha novel·les que aterren al nostre país de forma discreta, gairebé sense fer soroll, encara que amb l’objectiu de donar la cara davant fenòmens editorials que arriben amb més artifici que qualitat. Potser Dan Fante no soni massa atès que aquesta és la primera novel·la que es tradueix al castellà, però aquest tipus que viatja amb barret vaquer i aspecte de Truman Capote és el fill de John Fante, un dels autors més destacats (i oblidats en vida) de les lletres nord-americanes.

Amb Chump Change (Sajalín) Dan Fante ret homenatge a un pare que va creure sacrificar el seu talent al servei de fluixos guions per a Hollywood i que va morir pensant que la seva obra narrativa no acabaria d’obtenir el reconeixement que mereixia. El gran John Fante, un tipus solitari, potser massa egoista, molt irritable i angoixat per la seva pròpia vida, apareix en aquesta novel·la com unes despulles en un llit d’un hospital, ja sense cames, consumit per la diabetis, i agonitzant a l’espera que Bruno Dante (transsumpte del propi Dan Fante), li doni l’últim adéu. Però Bruno Dante, amb tendències suïcides i inquietants inclinacions sexuals, no pot oblidar la mala relació amb el seu pare ni controlar la seva pròpia addicció a l’alcohol ni els seus impulsos agressius.

Mentre la vida se li escapa a Jonathan Dante (John Fante), el fill encara tindrà l’oportunitat de, malgrat tot, dir-li el que, en el fons, sent per ell. I tot el que no va arribar a dir està en aquest Chump Change, una dura declaració d’intencions que a poc a poc va deixant marge a un altre tipus de necessitats personals. Aquesta podria presentar-se com una mena de carta al pare amb l’estil salvatge i descarnat de Bukowski (paradoxalment, deutor de l’obra de John Fante), encara que sense arribar a concretar-se en una simple acusació.

La novel·la condensa l’amargor, la decepció, el fracàs, la il·lusió, l’esperança i, sobretot, la possibilitat, sempre latent, de poder canviar les coses en qualsevol moment mentre el rellotge avança de pressa. Chump Change és una novel·la brillant d’un escriptor que imposa caràcter i que, esperem, serveixi per fer justícia a la memòria de John Fante i a l’obra del seu fill Dan. Cada un d’ells hauria de sentir-se orgullós de l’altre.

Categories
LLIBRESMemòries
Un comentari
 • Arden Smith (vía Facebook)
  13 setembre 2011 at 13:59
  Deixa una resposta

  Hum, suena interesante. Todo lo que he leído publicado por Sajalín me ha gustado.

 • Deixa una resposta

  ALTRES ARTICLES

  • Fruita entre la mala herba

   A ‘Naranjas amargas’, de Claire Fuller, una jove que arriba a una mansió s’interessa per la vida de la parella veïna, plena de fantasmes...
  • Persecució i baixada als inferns

   'Ànima', de Wajdi Mouawad, és una obra mestra, una novel·la magnètica, sanguinària i crua que interpel·la el nostre ésser més pur...
  • Enganyar-se a un mateix

   A ‘Encara som nosaltres’, de Sandra Comas, dos amics es retroben després d'un temps amb les seves frustracions i els seus fantasmes...
  • Tenim tot el temps

   Amb ‘San, el libro de los milagros’, Manuel Astur retrata un món rural on la màgia conviu amb la tradició i amb les històries tràgiques...