Un ‘mediàtic’ Camí de Santiago

A 'Bueno, me largo', l'humorista alemany Hape Kerkeling recull la seva experiència fent aquesta clàssica travessia per Espanya

 

Salva G. Barcelona

L’humorista i presentador de la televisió alemanya Hape Kerkeling (Alemanya, 1964) va recórrer el Camí de Santiago un calorós estiu del 2001. Mentre ho feia, va anar prenent notes diàriament, com fan molts pelegrins. Aquell diari va acabar convertint-se en el llibre Bueno, me largo (Suma de Letras). Durant sis setmanes, i partint de Saint-Jean-Pied-de-Port, el sofert còmic, com ell mateix es defineix en el llibre, va recórrer 800 quilòmetres, fins arribar a la plaça de l’Obradoiro, on la catedral de Santiago de Compostel·la espera amb els braços oberts a tot pelegrí que porti les seves credencials segellades per oferir-los la seva Compostel·la particular. Però abans d’arribar a aquest punt, tot pelegrí ha de trobar-se a si mateix durant el camí, perquè per a trobar Déu, abans, un ha trobar-se i conèixer-se a si mateix.

Hape explica amb molta cura, elegància, humor, proximitat, i una mica d’irreverència, el seu propi camí, aquell que el va portar a canviar completament la seva visió de la vida. Des de la seva incredulitat inicial, a la seva devoció final, Hape és tot un entreteniment, i les seves entrades al diari moltes vegades ens fan riure obertament, però en altres casos ens obliga a pensar, sobretot en cada tancament de dia. Amb la seva motxilla vermella d’onze quilos de pes, Hape recorre Espanya anotant tot allò que li passa pel cap en el transcurs del seu viatge. Intenta ajudar els altres, coneix gent de tota mena, des de xamans de tribus peruanes, que després resulten no ser-ho, fins amistats per a tota la vida.

Personalment el llibre em va atrapar des del principi, sobretot per la prosa absolutament desenfadada que imprimeix Hape en els seus escrits, les anècdotes diàries flueixen divinament i al final, tot i no haver estat jo el sofert pelegrí, em vaig sentir com a tal. Una delícia de llibre apte per a tothom, que porta ja venudes gairebé quatre milions de còpies a tot el món (Alemanya, Estats Units, Itàlia, Holanda, França, Brasil i Corea) i, encara que al principi vaig imaginar que les vendes de Hape Kerkeling era perquè es tractava d’un d’aquells autors mediàtics tan de moda, he d’imaginar que, després de llegir-lo, aquests quatre milions de llibres han estat venuts per dret propi.

 

_________

Si t’interessa aquest llibre, et poden interessar aquests altres:

Categories
LLIBRESTurisme / Viatges
Sense comentaris

Deixa una resposta

ALTRES ARTICLES

 • La clau és la música

    Manel Haro. Barcelona / @manelhc Vaig conèixer el pianista James Rhodes a través del seu llibre Instrumental (Blackie Books), on explicava que havia patit abusos sexuals de petit,...
 • Abismes vitals

    Álvaro Muñoz. València / @AlvaroMunyoz El Premi Documenta és un dels pocs guardons que encara avui segueixo, pels noms que l’han guanyat i perquè sempre asseguren una bona...
 • Onze històries barcelonines

    Álvaro Muñoz. València / @AlvaroMunyoz Recentment hem presenciat el naixement d’un nou segell editorial que ja ha deixat la seva primera llavor al mercat literari. L’editorial Univers, d’Enciclopèdia...
 • Ignorades minyones

    Júlia Costa. Barcelona / @liujatasco En els darrers anys han sorgit un gran nombre de petites i coratjoses editorials, entre les quals Llop Roig, dirigida per l’historiador Pau...